Inregistrarea unei operatii de trezorerie

⌘K
 1. Home
 2. Docs
 3. Trezorerie
 4. Operatii trezorerie
 5. Inregistrarea unei operatii de trezorerie

Inregistrarea unei operatii de trezorerie

 1. Navigati Contabilitate – Financiar – Operatii trezorerie.
 2. Selectati registrul si perioada in care va fi adaugata operatia de trezorerie.
 3. Apasati butonul OK.
 4. Apasati butonul Adauga si completati urmatoarele campuri:

Pagina Detaliu

 1. Numar – reprezinta numarul documentului. Implicit, acesta este generat automat dupa salvarea datelor. Nu este unic si il puteti modifica.
 2. Data – reprezinta data la care se inregistreaza operatia de trezorerie. Implicit este data curenta.
  Data inregistrarii trebuie sa fie inclusa in perioada selectata. In caz contrar, dupa salvarea datelor, operatia de trezorerie nu va fi afisata in lista curenta.
  ATENTIE! Nu este permisa inregistrarea unei operatii de trezorerie intr-o perioada de exercitiu sigilata.
 3. Registru – reprezinta registrul in care se va inregistra operatia. Implicit, este afisat registrul selectat anterior. Daca doriti sa schimbati registrul, selectati-l din lista predefinita.
 4. Mod de plata – este preluat automat din modul de plata asociat Registrului si il puteti selecta din lista.
 5. Deviza – este preluata de la nivelul registrului si nu se poate modifica.
 6. Curs valutar – reprezinta cursul folosit pentru calcularea campului Valoare. Daca deviza este RON, cursul valutar este implicit 1. Daca deviza este in valuta se preia automat cursul din data operatiei.
 7. Categorie – selectati categoria operatiei de intrare sau de iesire din lista predefinita.
 8. Nume partener – selectati campul doar daca operatiunea presupune un partener (Incasare client/Plata furnizor). Puteti cauta direct numele in camp sau il puteti selecta din lista predefinita. Dupa completare, iesiti din casuta prin apasarea tastei TAB.
 9. Cod partener – se completeaza automat dupa selectarea numelui partenerului sau il puteti selecta din lista.
 10. Numar factura – selectati din lista numarul facturii daca aveti de facut o achitare/plata pentru o factura.
  In lista afisata se gasesc numai facturile partenerului selectat care sunt sigilate si care nu sunt achitate (integral).
  Facturile in valuta trebuie selectate deoarece nu puteti face o repartizare pe mai multe facturi (Actiuni Repartizeaza facturi).
 11. Curs factura – este preluat automat din factura selectata. In cazul reevaluarii valutare, in campul Curs factura este afisat cursul reevaluat al facturii.
 12. Locatie  – reprezinta locatia din care se inregistreaza operatia de trezorerie. Valoarea implicita este cea asociata utilizatorului. Optional, locatia poate fi preluata din factura achitata.
 13. Agent – reprezinta utilizatorul care inregistreaza operatia de trezorerie. Valoarea implicita este cea asociata utilizatorului. Optional, agentul poate fi preluat din factura achitata.
 14. Centru – este centrul de cost si profit al operatiei si este setat automat. Valoarea implicita este cea asociata utilizatorului. Optional, centrul poate fi preluat din factura achitata.
 15. In Descriere este preluata implicit denumirea Categoriei de trezorerie selectate. Campul este editabil si puteti modifica textul.
 16. Valoare – introduceti valoarea in deviza operatiei de trezorerie. Daca selectati factura, campul se va completa automat cu valoarea de achitat.
 17. Valoare(lei) – campul este calculat automat astfel: (Valoare * Curs valutar).
 18. TVA la incasare – pentru facturi cu TVA la incasare, campul se va completa automat dupa sigilare cu TVA la incasare aferenta facturilor stinse.
 19. Cont trezorerie – reprezinta contul contabil asociat registrului de trezorerie si chiar daca il schimbati, RVX va seta contul registrului dupa sigilare. Puteti selecta contul din lista predefinita daca registrul nu are un cont asociat.
 20. Cont operatie –  este contul preluat automat de la nivelul categoriei de trezorerie daca aceasta are un cont asociat. Chiar daca schimbati contul, RVX va prelua contul operatiei dupa sigilare. In cazul in care cateogria nu are un cont asociat, selectati contul din lista predefinita. In cazul in care categoria selectata are bifat campul Contare partener, RVX va prelua automat contul partenerului dupa selectie si sigilare.
 21. Contare dezactivata – bifati campul daca nu doriti generarea notelor contabile pentru operatia de trezorerie inregistrata.
 22. Fisa partener inactiv – bifati campul daca nu doriti ca operatia inregistrata sa apara in fisa si in balanta partenerului selectat.
 23. Categorie transfer – selectati categoria dorita doar daca doriti sa inregistrati un transfer dintr-un registru in altul. RVX genereaza o operatiune in oglinda in alt registru pentru operatia inregistrata.
 24. Registru transfer – reprezinta registrul in care va fi generata operatia in oglinda in urma transferului.
  ATENTIE!Operatia in oglinda va fi generata automat doar dupa sigilarea operatiei sursa de transfer.

Pagina Special

 1. Scadenta termen – selectati scadenta daca definiti o operatiune la termen. Implicit este setata data curenta.
 2. Operatiune la termen – bifati campul doar atunci cand se inregistreaza o operatiune la termen (BO, CEC, cambie).
 3. Operatiune stinsa –  RVX bifeaza campul automat daca operatiunea la termen (BO, CEC, cambie) a fost stinsa.
 4. Stinge operatie la termen – trebuie sa selectati documentul din lista doar atunci cand se inregistreaza o stingere a  operatiunii la termen (BO, CEC, cambie).
 5. Deviza echivalenta – selectati din lista moneda daca deviza facturii achitate difera de deviza operatiei.
  Daca deviza echivalenta nu se schimba, campurile: Deviza operatie = Deviza echivalenta, Curs operatie = Curs echivalent, Valoare operatie = Suma echivalenta
 6. Curs echivalent – introduceti cursul manual daca deviza echivalenta difera de deviza operatiei.
 7. Suma echivalenta – reprezinta suma repartizata pe factura achitata. Se calculeaza automat astfel: (Curs operatie * Suma operatiei)/Curs echivalent.
 8. Diferenta curs – camp calculat automat dupa sigilarea operatiei astfel : (Curs factura – Curs echivalent) * Suma echivalenta.
  Daca registrul de trezorerie si documentul pentru care se inregistreaza operatia au aceeasi deviza, diferenta de curs valutar se calculeaza astfel: (Curs factura – Curs valutar) * Suma echivalenta.
 9. Apasati OK pentru salvarea datelor.
 10. Campul Sigilat nu este editabil.
  Optiunea va fi bifata/debifata automat in urma procedurii de sigilare/desigilare a operatiei de trezorerie.